Ennaltaehkäise kaamosmasennus

3.11.2021 08:00

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Suklaa, sohva ja lämpimät sukat voivat kuulostaa taivaalliselta idealta, mutta tämä yhdistelmä ei ole välttämättä paras vaihtoehto kehollemme. Listasimme neljä tärkeintä vinkkiä, joiden avulla jaksat paremmin läpi kaamoksen.

1. Liiku säännöllisesti

Liikunta on yksi parhaimmista keinoista ehkäistä kaamosmasennusta. Vaikka sohva houkuttelisi, älä antaudu sohvan syleilyllä, vaan lähde liikkeelle.

Paljon liikkuvien on todettu selviävän kaamoksesta vähemmän liikkuvia paremmin. Kaksi tai kolme kertaa viikossa reipasta liikuntaa vähintään puolen tunnin kerralla riittää helpottamaan kaamosoireita. Parhaimman hyödyn saat noin kuukauden säännöllisen liikkumisen jälkeen.

Pyri ajoittamaan treenisi iltapäivään tai alkuiltaan. Paras aika liikkua on kello viiden ja kuuden välillä. Tähän aikaan liikkuminen selkeyttää vuorokausirytmiä, syventää yöunta ja nostaa vireystilaa päivällä. Mikäli sinulla on mahdollisuus ulkoilla valoisaan aikaan, käytä päivän harvat valonsäteet hyödyksi. Pienikin annos luonnonvaloa piristää.

Valitse rauhallisten lajien sijaan sykettä nostavia lajeja, kuten ryhmäliikuntaa tai voimaharjoittelua. Kehoa rasittavan liikunnan on tutkittu auttavan kaamosväsymykseen paremmin, kuin rauhallisten ja rentojen lajien. Valitse siis joogan sijaan spinning ja salitreeni.

2. Panosta ravintoon

Kaamos aiheuttaa väsymyksen lisäksi muutoksia ruokahalussa. Pimeys aiheuttaa ruokahalun ja erityisesti makeanhimon lisääntymistä. Väsymys vain pahentaa asiaa.

Oikeanlaisella ravinnolla voidaan kuitenkin vähentää väsymystä ja sitä kautta helpottaa terveellisten valintojen tekemistä. Väsymys pysyy parhaiten poissa, kun muistaa syödä pieniä annoksia riittävän usein ja kasviksia joka aterialla.

Ruoka kannattaa nauttia ja pureskella rauhassa. Panosta myös ruoan makuun ja tee niin hyvää ruokaa, ettei ruoan jälkeen tee enää mieli herkutella.

Panosta myös hyviin välipaloihin ja nauti esimerkiksi hedelmiä ja pähkinöitä. Karsi kaikki ylimääräiset valkoiset viljat, sokerit ja kovat rasvat pois. Ne vain väsyttävät entisestään.


3. Nuku tarpeeksi

Väsymykseen auttaa yleensä nukkuminen. Unen tarve voi lisääntyä kaamosaikana useista minuuteista jopa pariin tuntiin. Varmista siis, että ehdit nukkua riittävästi.

Mikäli yöunet jäävät lyhyiksi, pidä useita palauttavia ja rentouttavia hetkiä pitkin päivää. Päiväunet voivat tuntua hyvältä idealta, mutta nuku päivällä enintään 15 minuuttia, jotta päiväunet eivät vaikuta liiaksi vuorokausirytmiin ja sitä kautta vaikeuta nukahtamista illalla.

Mikäli olet aamuisin väsynyt, eikä päivä meinaa lähteä käyntiin, oleile puoli tuntia kirkasvalolampun lähettyvillä. Päivittäinen kirkasvaloannos auttaa vähentämään sekä väsymystä että makeanhimoa. Vaihtoehtoisesti kokeile sarastusvaloa herätyskellon apurina.

Huolehdi myös riittävästä palautumisesta. Reipas liikunta auttaa kyllä väsymykseen, mutta liika treenaaminen vain kumoaa vaikutuksen ja aiheuttaakin lisää väsymystä. Liian kova liikunta yhdistettynä stressiin ja kaamosväsymykseen voi aiheuttaa vuosisadan uupumuksen.

4. Tee itsellesi mieluisia asioita

Mikä piristäisikään harmaata päivää paremmin, kuin mielekäs tekeminen hyvässä seurassa. Täytä vapaa-aikasi asioilla, joista nautit, ja vietä aikaa itsellesi tärkeiden ihmisten seurassa. Toisille se voi tarkoittaa yksinoloa ja omasta seurasta nauttimista. Toiset viihtyvät taas paremmin omien ystävien ja perheen seurassa.

Mieti, mitkä asiat ovat sellaisia, jotka auttavat sinua jaksamaan ja vievät ajatukset pois pimeästä ja väsymyksestä? Vain mielikuvitus on rajana. Aloita uusi harrastus, josta olet haaveillut jo pidempään tai kokeile jotain aivan uutta ja heittäydy villiksi.

Hyvä fiilis kantaa pidemmälle ja auttaa jaksamaan yli pimeän kaamokset.