Liikkujan 4 tärkeää veriarvoa
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu…
Lue lisääPå svenska
11.3.2025 08:00
Kirjoittanut: Äitiysliikunta-Akatemia. Kaupallinen yhteistyö.
Lantionpohjaa puhutellaan naisten tärkeimpänä lihasryhmänä – eikä turhaan. Lantionpohjan lihaksilla on useita tärkeitä tehtäviä kehossa ja siksi niistä olisi tärkeä pitää huoli koko elämän ajan. Jotta lantionpohjasta voisi huolehtia, täytyy tunnistaa oikeat lihakset sekä se, miten niitä aktivoidaan. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi sitä, missä lantionpohjan lihakset sijaitsevat ja miten niitä käytetään.
Lantionpohjalihakset sijaitsevat lantionluiden välissä alimpana rakenteena luisessa lantiossamme. Lihakset kannattelevat sisäelimiä päällänsä, joista alimpina rakenteina ovat naisilla virtsarakko, kohtu sekä peräsuoli. Monet mieltävät alavatsan jännityksen osaksi lantionpohjan jännitystä. Olisi kuitenkin tärkeää päästä vielä hieman alemmas, jotta saisimme kunnon kontaktin oikeisiin lihaksiin. Alapäähän kurkistaminen peilin avulla voi olla alkuun hyvä tapa tutustua ja löytää lantionpohjalihakset.
Tee näin:
Mikäli peilin avulla tunnistamisharjoittelu tuntuu epämukavalta, voit kokeilla tunnistamisharjoitetta myös pienen pallon avulla.
Tee silloin näin:
Lantionpohjalihakset koostuvat kaiken kaikkiaan kolmesta eri lihaskerroksesta, jotka kulkevat häpy- ja häntäluun välillä, istuinluiden välillä sekä aukkojen ympärillä. Jokaisella lihaskerroksella on omat tärkeät tehtävänsä. Lantionpohjan lihakset huolehtivat muun muassa:
Elämänkaaren aikana moni asia vaikuttaa lantionpohjan toimintaan ja siksi hyvin eri-ikäisillä naisilla voi olla lantionpohjan oireita. Stressi, kuormitus, suolen toiminnan ongelmat kuten ummetus, ylipaino, raskaudet synnytykset sekä vaihdevuodet ovat esimerkkejä asioista, jotka kuormittavat lantionpohjaa. Tyypillisimpiä lantionpohjan oireita ovat virtsan-, kaasun- sekä ulosteenkarkailu, gynekologiset laskeumat ja niistä aiheutuva paineentunne sekä virtsaamisen ja ulostamisen haasteet. Myös erilaiset kiputilat, kuten yhdyntäkivut ja krampit viittaavat lantionpohjan toimintahäiriöön, samoin kuin haasteet seksuaalitoiminnoissa.
Hyvä ja toimiva lantionpohja toimii vahvana pohjana lantion alaosissa. Se pystyy aktivoitumaan liikkeessä ja esimerkiksi ponnistellessa, mutta on myös riittävän rento ottamaan kuormitusta vastaan. Usein menemme metsään siinä, että pyrimme vain vahvistamaan lantionpohjalihaksia, mutta unohdamme sen rentouttamisen kokonaan. Jännitynyt ja jopa kireä lantionpohjalihaksisto voi aiheuttaa hyvin samanlaisia oireita, kuin lihasvoimaltaan heikkokin. On myös hyvin tavallista, että lantionpohjaa treenatessa aktivoidaankin vääriä lihaksia, kuten vatsaa, pakaroita ja reisiä. Tällöin on tärkeä tehdä rauhassa tunnistamisharjoitteita, jotta kontakti oikeaan paikkaan löytyy.
Lantionpohjalihakset eivät toimi kehossa yksin, vaan ne ovat osa isompaa kokonaisuutta. Yksi tärkeimmistä taidoista niin lantionpohjan rentouttamiseen, kuin vahvistamiseenkin on riittävän alas suuntautuva hengitys, jonka avulla palautetaan lantionpohjan spontaani liike. Tulemmekin jakamaan sinulle jatkossa tärkeän harjoitteen, jolla saat hengitys- ja lantionpohjalihakset toimimaan yhteistyössä ja näin lantionpohjasi on aktiivinen koko ajan, ilman erillisiä supistuksia!
Lantionpohjan treenaamisesta suosittelemme lukemaan lisää Äitiysliikunta-Akatemian blogista Lantionpohjan lihakset treeni – miten ja milloin?