Ennaltaehkäise kaamosmasennus
Elämme vuoden pimeintä aikaa. Suklaa, sohva ja lämpimät sukat voivat kuulostaa taivaalliselta idealta, mutta tämä…
Lue lisääPå svenska
4.12.2023 08:00
Aiheuttaako joulunodotus enemmän ahdistusta, kuin iloa? Nouseeko stressilevelit taivaisiin jouluvalmisteluista? Helpota joulustressiä muun muassa valmistautumalla, liikkumalla ja nukkumalla. Ota nämä vinkit käyttöön joulustressin taltuttamiseksi ja selviät joulukuusta zeninä.
Jouluaattoon ladataan isoja odotuksia. Jouluvalmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta kaikki tehtävät ja kiire eivät kasaannu viimeiselle viikolle ennen aattoa. Kevennä kiirettä ja stressiä suunnittelemalla tehtävät asiat ja listaamalla ne ylös. Kun hoidettavat asiat on listattu ylös, aikatauluta ne kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan. Jaa hoidettavat hommat mahdollisimman monelle päivälle ja jopa viikolle, jotta et joudu kerralla hoitamaan pitkää tehtävälistaa.
Hanki lahjat hyvissä ajoin ennen joulua, suunnittele ruokalista ja kirjoita kauppalista valmiiksi sekä aloita joulukoristeluiden tekemisen välittömästi. Voit myös käydä ostamassa pitkään säilyvät jouluruoan ja -herkut jouluviikon alussa ja jättää vain helposti pilaantuvat ja lyhyellä päiväyksellä olevat ruoat viimeisille päiville ennen aattoa.
Kirjoita myös muut mieleen juolahtavat hommat ja asiat ylös. Näin aivot eivät kuormitu miljoonalla muistettavalla asialla ja voit merkata tehdyt asiat valmiiksi. Yksi hyvä vaihtoehto on myös delegoida hommia muille perheenjäsenille. Älä turhaan pyri hoitamaan kaikkia hommia itse!
Kiireiden keskellä itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Muista pitää omista hyvinvointia edistävistä asioita kiinni myös joulukuussa. Stressaavien jouluvalmisteluiden vastapainona toimii tietenkin liikkuminen.
Korkean sykkeen ja ylivireen tasaamiseen toimii tietenkin rentoutuminen. Tähän tarkoitukseen toimii loistavasti ryhmäliikunta- tai virtuaalituntivalikoimasta löytyvät kehonhuolto- ja joogatunnit. Puolenkin tunnin rentoutuminen auttaa, mutta vielä paremman vaikutuksen saat esimerkiksi yli tunnin kestävästä joogatunnista, jossa voit tyhjentää aivosi ja vain olla.
Toisille stressinpurkuun toimii taas kunnon rääkkitreeni ja hikoilu. Varmista, että ehdit käydä hikoilemassa ainakin pari kertaa viikossa vähintään puolen tunnin ajan kerralla. Ryhmäliikunnat toimivat myös tässä tapauksessa hyvin, sillä voit heittää aivot narikkaan ja tehdä muut porukan mukana. Isojen painojen nostelu tai juoksulenkki musiikit korvilla on myös loistavaa aivojentuuletusterapiaa.
Väsymys ja stressi samassa paketissa kiristää hermoja ihan jokaisella. Pidä huoli, ettet jatka jouluvalmisteluita yömyöhään tai kuku ylhäällä muutoin. Lopeta illan puuhastelu ajoissa ja rauhoita ilta esimerkiksi lukemiselle, venyttelylle tai vaikka sarjojen katselemiselle (varo, ettet ahmi montaa jaksoa yhden illan aikana).
Aseta itsellesi tavoite nukkumaanmenoajasta ja pyri pitämään siitä kiinni. Pimeyden vuoksi voit tarvita jopa puoli tuntia lisää uniaikaa ollaksesi pirteä. Ja vaikka väsyttää vietävästi, älä litki kofeiinia yltiöpäisesti, jotta saisit seuraavana iltana unenpäästä kiinni.
Väsyneenä ja stressaantuneena sitä pistää suuhunsa, mitä ensimmäisenä käteensä saa eli todennäköisesti jouluherkkua ja suklaata. Arvaat varmaan, ettei suurien sokerimäärien syöminen helpota asiaa.
Joulukuussa saa totta kai herkutella, mutta älä korvaa välipaloja tai kunnon aterioita herkuilla. Syö siis neljästä kuuteen terveellistä ateriaa päivässä ja nauti herkut siihen päälle. Kun et sorru herkkuihin nälkäisenä, et myöskään ahmi herkkuja kaksin käsin. Äläkä missään tapauksessa mene nälkäisenä kauppaan jouluostoksille!
Mikäli syöt enemmän herkkuja tai jouluruokaa kerralla, älä pode siitä huonoa omaatuntoa ja paastoa seuraavaa päivää, sillä todennäköisesti jatkat kierrettä taas sitä seuraavana päivänä. Jouluherkuista saa myös kieltäytyä, ne voi säästää seuraavaan vuoteen tai vaikka antaa eteenpäin.
Jouluhypetys on alkanut jo syyskuussa, joten joulukuuhun mennessä monella saattaa olla jo mitta täynnä. Kun koko joulu ahdistaa, ota järeämmät keinot käyttöön. Pitäydy omissa arkirutiineissa ja kieltäydy kauniisti ylimääräisistä jouluhömpötyksistä. Anna muiden fiilistellä joulua rauhassa ja ota tarvittaessa etäisyyttä ja omaa aikaa. Muista siis rentoutua, äläkä ota itse turhia kierroksia muiden joulustressistä.
Koetko myös joulun jälkeistä ahdistusta? Helpota arkeen paluuta ylläpitämällä normaaleja arkirutiineja myös joulun alla. Voit myös palata arkeen pikkuhiljaa, joulun viettoa ei tarvitse lopettaa seinään. Pidä mieli virkeänä ja stressi hallussa koko joulukuun ajan, näin jaksat paremmin myös joulun jälkeen.