Ehkäise jouluähky näillä vinkeillä
Tuliko syötyä liikaa? Tekeekö mieli santsata joulupöydässä? Sama juttu joka joulu: ähky iskee viimeistään jälkiruoan…
Lue lisääPå svenska
7.12.2022 08:00
Mitä olisi joulu ilman herkkuja? Herkuttelu kuuluu isona osana jouluun. Jouluna on kiva myös testailla uusia makuja ja reseptejä perinteisten herkkujen rinnalla.
Tässä sinulle ohje jouluiseen rahkaherkkuun, joka sopii niin aattoillan jälkiruoaksi, kuin Joulupäivän brunssille. Voit muokata ohjeesta itsellesi sopivan käyttämällä esimerkiksi kerman sijaan kasvipohjaista vispiä ja sokerin sijaan keinotekoista makeutusta, kuten steviaa. Voit jättää lisämakeutuksen halutessasi kokonaan pois, sillä ohjeen raaka-aineet ovat makeita jo itsessään.
Ohjeen määriä käyttämällä saat noin 4 annosta tarjoiluastian koosta riippuen.
6 piparkakkua
2 dl vispikermaa
200 g maustettua rahkaa, esim. luumu ja kaneli tai piparkakku
(0,25 dl sokeria)
1 tl vaniljasokeria
1 dl jäisiä karpaloita
1 dl kinuskikastiketta
Voit tehdä herkun joko lasiin tai jälkiruokakulhoon.
Murskaa piparkakut pieneksi muruksi ja jaa piparimuru jälkiruokakulhojen pohjalle tasaisesti.
Vaahdota kylmä vispikerma ja sokerit vaahdoksi. Voit jättää sokerin myös kokonaan pois tai käyttää muuta makeutusta.
Lisää rahka vatkattuun kermaan varovasti nostellen ja käännellen.
Nostele rahka-kermaseos kulhoihin piparimurun päälle niin, että muru peittyy.
Kaada kinuskikastiketta esimerkiksi mukiin ja lämmitä mikrossa noin kymmenen sekuntia. Kinuskin on tarkoitus olla hieman lämmintä, ei kuumaa.
Viimeistele annokset kohmeisilla karpaloilla ja lämpimällä kinuskikastikkeella. Tarjoile välittömästi.
Voit myös valmistaa annokset valmiiksi jääkaappiin muutamaa tuntia aikaisemmin ja viimeistellä juuri ennen tarjoilua.