10 vinkkiä ruokavaliomuutokseen
Tammikuussa ei voi olla törmäämättä erilaisiin mainoksiin uusista ravintovalmennuksista ja ruokaremonttihaasteista.
Lue lisääPå svenska
1.12.2021 08:00
Tuliko syötyä liikaa? Tekeekö mieli santsata joulupöydässä? Sama juttu joka joulu: ähky iskee viimeistään jälkiruoan kohdalla. Mutta ei hätää, listasimme sinulle vinkit, joiden avulla ehkäiset jouluähkyn tai vähintään helpotat jo syntynyttä ähkyä.
Tämä vinkki on kaikista yksinkertaisin, mutta haastavin. Ähky aiheutuu ylensyömisestä eli siitä, että syömme enemmän, kuin vatsalaukkumme ehtii käsitellä. Erityisesti hiilihydraattipitoinen ja rasvainen ruoka, jota jouluruoka usein on, aiheuttaa ähkyä.
Seisovat pöydät ja buffet-ruokailu ovat kaikista haastavimpia, sillä eri ruokalajeja on tarjolla joka makuun ja kaikkea haluaisi tietenkin maistaa. Tekisi myös mieli hakea vielä vähän lisää, sillä tarjolla on kaikkea ihanaa ja jouluruokaa on kuitenkin tarjolla vain kerran vuodessa. Buffassa ähky pääsee yllättämään vaivihkaa.
Ehkäpä kaikkea ei sittenkään tarvitse maistaa ja yksi lautasellinen riittää. Ota lautaselle vain niitä asioita, joita todella haluat syödä ja jätä santsikierros välistä. Sama pätee myös jälkiruokaan.
Hotkimalla syömme usein enemmän, kuin olisi tarvetta. Mitä vähemmän ruokaa tarvitsee pureskella, sen helpompaa hotkiminen on.
Kehomme viestii kylläisyydestä monin tavoin, mutta kehon lähettämät viestit on toki helppo sivuuttaa jatkamalla syömistä. Kun malttaa kuunnella kehon viestejä, ei ähky pääse yllättämään yhtä helposti.
Pureskelemalla ruoan hyvin viesti kylläisyydestä voimistuu. Hitaammin syöminen siis täyttää nopeammin, kuin hotkiminen. Tällöin kehon viestejä on myös helpompi seurata, kuin hotkiessa.
Jouluna tulee helposti myös naposteltua pitkin päivää. Ylimääräisiä kaloreita ja energiaa tulee syötyä huomaamattaan. Siihen vielä päälle ähkyyn asti nautitut jouluruokailut ja alkoholia. Ähky on valmis.
Napostellessa jos jonkin näköisiä ja makuisia jouluherkkuja täyttää vatsaansa jo valmiiksi. Joulupöytään istuessa vatsalaukku täyttyy hetkessä.
Alkoholi ei todellakaan auta ähkyyn, vaan pahentaa asiaa. Alkoholi laittaa ruoansulatuksen entistä kovemmalle koetukselle. Myös närästys voi olla epämiellyttävä seuraamus alkoholin ja ähkyn yhdistelmästä.
Vältä siis nauttimasta alkoholia liikaa, äläkä unohda juoda tarpeeksi vettä. Vesi voi nopeuttaa ähkyn helpotusta, sillä se löysyttää vatsalaukussa olevaa ruokamassaa.
Paras tapa helpottaa jo syntynyttä ähkyä on rauhallinen kävely. Lähde siis ruokailun jälkeen noin puolen tunnin kävelylenkille. Kävelyvauhdin tulisi olla rauhallinen, ettei syke pääse nousemaan liian korkeaksi. Liian reipas kävely ei helpota ähkyä, sillä tällöin elimistö keskittää voimavaransa ruoansulatuksen sijasta itse liikkumiseen.
Reipas liikunta ennen ruokailua voi kuitenkin ennaltaehkäistä ähkyä. Esimerkiksi tehokas kotijumppa tai voimatreeni laittavat aineenvaihdunnan hyrräämään. Treenin jälkeinen ruokailu buustaa jo vauhdissa olevaa aineenvaihduntaa ja auttaa palautumisessa. Muista tässäkin tapauksessa kohdat 1. ja 3. eli syö rauhallisesti ja lopeta syöminen, kun tunnet itsesi kylläiseksi.