Ennaltaehkäise kaamosmasennus
Elämme vuoden pimeintä aikaa. Suklaa, sohva ja lämpimät sukat voivat kuulostaa taivaalliselta idealta, mutta tämä…
Lue lisääPå svenska
16.11.2022 08:00
Väsyttääkö, eikä oikein treenaaminenkaan huvittaisi? Älä anna kaamoksen vielä voimia, vaan ota käyttöön nämä seitsemän keinoa ja selätä kaamosväsymys.
Liikunta on selkeästi tehokkain lääke kaamosväsymykseen! Paljon liikkuvien on todettu selviävän kaamoksesta vähemmän liikkuvia paremmin. Liikunta lisää mielihyvän tunnetta sekä lievittää alakuloa. Kaksi tai kolme kertaa viikossa reipasta liikuntaa vähintään puoli tuntia kerralla riittää helpottamaan kaamosoireita. Parhaimman hyödyn saat noin kuukauden säännöllisen liikkumisen jälkeen.
Paras aika liikkua on kello viiden ja kuuden välillä. Tähän aikaan liikkuminen selkeyttää vuorokausirytmiä, syventää yöunta ja nostaa vireystilaa päivällä. Raittiissa ulkoilmassa liikkuminen ja pienikin annos luonnonvaloa piristävät.
Kokeile:
Liiku itsellesi mieluisalla tavalla
Ulkoile valoisaan aikaan
Ota huomioon:
Ajoita treeni iltapäivään tai alkuiltaan
Valitse mieluummin sykettä nostava laji rentouttavan sijaan
Oikeanlainen ravinto voi vähentää väsymystä. Terveellisten vaihtoehtojen valitseminen kannattaa, sillä terveellisesti syömällä pysyt pirteämpänä ja pirteänä jaksat myös tehdä terveellisiä valintoja. Väsymys pysyy parhaiten poissa, kun muistaa syödä säännöllisesti ja nauttia kasviksia joka aterialla.
Kokeile:
Syö säännöllisesti
Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
Suosi kuitupitoisia ruokia ja täysjyväviljoja
Ota huomioon:
Karsi kaikki ylimääräiset valkoiset viljat, sokerit ja kovat rasvat pois, ne vain väsyttävät entisestään.
Pimeys ja väsymys aiheuttavat muutoksia ruokahalussa ja lisäävät erityisesti makeanhimoa. Mieliteot muuttuvat sitä sokerisimmiksi, mitä vähemmän valoa on tarjolla. Sokeri piristää hetkellisesti, mutta nopean verensokeripiikin jälkeen väsymys iskee kahta kauheammin. Tunnista makeanhimo ja pyri vastustamaan himoa, onnistumiskertoimet nousevat joka kerran jälkeen.
Kokeile:
Syö riittävästi ja muista juoda tarpeeksi
Kokeile makeanhimoon hedelmiä tai tummaa suklaata
Mene kauppaan kylläisenä, äläkä varastoi herkkuja kotiin
Ota huomioon:
Herkuttelu on täysin sallittua, mutta sokerilla ei kannata yrittää vähentää väsymystä. Kun herkuttelet, nauti herkuista täysillä.
Pimeään vuodenaikaan tarvitsemme enemmän lepoa ja unta, kuin kesällä. Käy ajoissa nukkumaan ja varmista riittävät yöunet. Lyhyet päiväunet voivat myös auttaa virkistämään, parantamaan suorituskykyä sekä nostamaan mielialaa. Rentoutuminen kohentaa mielialaa ja auttaa parantamaan unenlaatua.
Kokeile:
Nuku vähintään 8 tunnin yöunet
Ota lyhyet, enintään 15 minuutin päiväunet
Rentoudu omaan tyyliisi
Ota huomioon:
Pitkään nukkuminen ja sohvan nurkkaan jääminen voivat myös lisätä väsymystä, joten muista vastapainoksi liikkua.
Liian vähäinen valo saa monet meistä kokemaan kaamosväsymystä. Hämärä lisää väsymyksen tunnetta ja työteho laskee. Valohoito voi auttaa vähentämään väsymystä ja aivosumua.
Kokeile:
Vietä 30-60 minuuttia aamuisin kirkkaassa valossa
Ota huomioon:
Runsas, epäsuora valo toimii parhaiten
Sininen, kirkas tai kylmä valo lisää tehokkuutta
Vähennä valaistusta ennen nukkumaan menoa
Pimeyttä on turha voivotella, sillä siitä voi myös nauttia. Keksi itsellesi paras tapa nauttia pimeydestä. Mieti, mitä asioita ei voi tehdä valoisaan aikaan. Lähde vaikka kuutamo-piknikille tai kokeile pimeäsuunnistusta.
Kokeile:
Polta kynttilöitä ja koristele koti kausivaloilla
Käy kuutamokävelyllä ja katsele tähtiä
Keksi oma tapa nauttia pimeydestä
Ota huomioon:
Keho tarvitsee myös valoa, joten älä oleskele liikaa pimeässä.
Läheisten ja ystävien kanssa vietetty aika antaa virtaa ja energiaa. Ilo ja nauru lievittävät alakuloa ja laukaisevat stressiä. Mukava yhdessä tekeminen vie ajatukset pois pimeydestä ja väsymyksestä. Saat tuplahyödyn, kun yhdistät yhdessä vietetyn ajan esimerkiksi liikkumiseen tai rentoutumiseen.
Kokeile:
Tee kivoja asioita yksin tai yhdessä
Lähde kaverin kanssa treenaamaan tai lenkille
Tehkää yhdessä hyvää ruokaa
Ota huomioon:
Voit hyvällä omatunnolla viettää aikaa yksin, mikäli tarvitset enemmän aikaa lepoon ja palautumiseen.